Teoria prawdopodobieństwa, obliczanie P(A' n B')
lelek: Witam, bardzo proszę o pomoc w zadaniu z prawdopodobieństwa. Próbowałam je rozwiązywać
kilkakrotnie, ale nie udało mi się dojść do poprawnej odpowiedzi.
Wiadomo, że P(A) = 0,6 , P(B) = 0,5 i P(A n B) = 0,4.
Oblicz P(A' n B').
Z góry dziękuję za pomoc.

(jakby komuś pomogło to podaję odpowiedź : P(A' n B') = 0,3 )
30 kwi 13:55
ciekawa: na pewno 0.3
30 kwi 14:28
ciekawa: bo ja bym zrobiła tak
no to jest zadanie na wykorzystanie przeicwienstwa ....
pewnie gdzies juz wiedziałęs cos takiego jak
P(A')= 1− P(A) = ...
LUB
P(B')=1−P(B)
A JESLI CHESZ OBLICZYC P(A' n B' ) TO MNOŻYSZ TE ZDARZENIA PRZECIWNE ....
P( A' n B') = 0,4 * 0.5
ALE to jest mój tok myślenie jak widze bledny
30 kwi 14:29
lelek: Chyba 0,3. Tak mam podane w odpowiedziach przynajmniej

Próbowałam wyjść z tego samego założenia co ty, ale nie wyszło właśnie

zresztą jak podali P(A n B), to pewnie trzeba to wykorzystać hmmmm
30 kwi 15:11
ciekwa: to cos mozna zapisac tak
P(A n B ) = P (A) + P(B) − P(A u B )
30 kwi 15:23
ciekwa: czyli w tym przypadku by było
P(A n B) = 0,4 + 0,5 − 0,4 = 0,5 ...
30 kwi 15:25
ciekwa: nie wiem cos mi nie wychodzi
30 kwi 15:29
lelek: Mnie też hehe xD
30 kwi 15:50
Natalia: troche to dzwine bo w zadaniu jest ze P(AnB)=0,4 a jak mnozymy po porstu P(A) i P(B) to
wychdozi 0,3
30 kwi 15:55
lelek: No właśnie.
Możliwe, że jest błąd w zadaniu. Hehe, jesteśmy mądrzejsi od podręcznika
30 kwi 19:37
tegoroczny maturzysta : Nie ma zadnego bledu

Jesli P(A)=0,6 P(B)=0,5 a P(A n B)=0,4 to:
P(A')=0,4 P(B')=0,5 i z wlasnosci:
1−P(A n B)=P(A' u B') z czego wychodzi P(A' u B')=0,6
I ze wzoru liczymy:
P(A' u B')= P(A') + P(B') − P(A' n B')
P(A' n B')= P(A') + P(B') − P(A' u B')= 0,4 + 0,5 − 0,6 = 0,3
Takie trudne?
3 maj 18:54
Aga1.: @ ciekawa
Jeżeli zdarzenia A i B są niezależne to
P(A∩B)=P(A)*P(B)
wtedy i A' i B' są niezależne.
3 maj 19:10