Kilka zadań maturalnych.
gacek: 1.
Wyznacz zbiór wartości funkcji:
f(x) = 2 cos2 x + sin x - 1.
2.
W ostrosłupie prawidłowym trójkatnym krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod katem o mierze 60 stopni. Gdyby wysokość tego ostrosłupa skrócono o 2cm,
krawędź boczna nowego ostrosłupa byłaby nachylona pod katem 45 stopni. Oblicz różnicę
objętości tych ostrosłupów.
4.
Wyznacz dziedzinę f(x) = (4x + 1)/(x2 - 4).
8.
Wśród pieciu kart są 2 asy i 3 króle. karty tasujemy i wyciagamy trzy razy po jednej
karcie. Układamy je w rzędzie w kolejności losowania. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia polegającego na tym, że w rzędzie znajdują się dwa króle.
26 lut 01:03
b.: 1.
czyli trzeba zobaczyć, dla jakich y równanie
y = f(x)
ma rozwiązanie x
Tutaj mamy
y = 2cos2 x+sinx-1 = 2-2sin2x+sinx -1
po podstawieniu t=sin x dostajemy równanie kwadratowe -- trzeba zbadać, kiedy ma ono
rozwiązanie w przedziale <-1,1>
4.
Mianownik nie może się zerować, czyli x2-4≠0. D=R\{-2,2}.
26 lut 09:48