...
niedouczony:

W trójkącie dane są; IABI= 12 IACI = 6 IBCI= 8ABFE14xy. poprowadzono prostą równoległą do boku
AB, która przecina bok AC w punkcie E odległym od kunktu C o 2, a bok BC przecieła w punkcie
F.
wyznacz obwód trójkąta EFC.
( trójkąt ten nie jest równoboczny, tak ja go tylko narysowałem)
ja wyliczyłem sobie x i y z proporcji i wyszło mi x=6 , zaś y= 4
czy to jest dobrze, jak jest coś zle prosze o poprawienie
30 kwi 13:42
DasAuto: Wszystko dobrze obliczyłeś
30 kwi 13:43
niedouczony: obwód trójkąta EFC mi wyszedł 12 zaś w odpowiedziach jest 263
30 kwi 13:48
DasAuto: 
Podziel 26 przez 3 hehe
30 kwi 13:49
DasAuto: Nie wiem niby wszystko dobrze
30 kwi 13:50
30 kwi 13:52
DasAuto: | | 2 | | 6 | |
y wyliczasz zapisując proporcję |
| = |
| |
| | y | | 8+y | |
30 kwi 13:53
rumpek: Jak jeszcze nie zrobione to mogę pomóc
30 kwi 13:54
rumpek: Wynik podręcznikowy dobry jest
30 kwi 13:56
DasAuto: Dawaj rumpek ja już mam dość matmy na dziś
30 kwi 13:56
rumpek: ok
30 kwi 13:57
niedouczony: bardzo prosze o pomoc Rumpku, wydaje sie że wszystko jest dobrze a jest źle:(
DasAuto, 8 odnosi sie do odcinka ICBI tak jest w poleceniu

IABI = 12 IBCI = 8 IACI= 6
30 kwi 13:59
DasAuto: aaa no widzisz myślałem że I BF I = 8 no to już wiem gdzie jest bład
30 kwi 14:01
rumpek:

Z twierdzenia Talesa mamy proporcję:
2 * (8 − x) = 4x
16 = 6x
Można też inną proporcją z Talesa:
6x = 16 / : 6
To mamy już x, teraz y:
z podobieństwa trójkątów:
6y = 24 / : 6
y = 4
| | 2 | | 2 | | 26 | |
L = 2 + 2 |
| + 4 = 8 |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
30 kwi 14:03
DasAuto: Właśnie tak
30 kwi 14:04
niedouczony: to ja namieszałem,
dzięki
30 kwi 14:05
grtgr: 67890987654tg∫
22 wrz 14:45