szczególna teoria względności
Misiek: Zadanie z fizyki, proszę o pomoc.
Kierowca taksówki kosmicznej nie zatrzymał się na czerwonym świetle lambda=600nm, tłumaczył że
dla niego było to światło zielone. Z jaką prędkością musiał jechać aby dla niego było to
światło zielone.
30 kwi 13:31
michal: Z Wikipedii:
Światło zielone ma długość fali około 550 nm.
S=600nm
S'=550nm
c=3*10
8 m/s
Więc kontrakcja długości:
S'=S
√1−(v2/c2)
Musimy wyciągnąć v
Musisz obliczyć v.
30 kwi 14:12
michal: Chciałbym jeszcze dodać, że światło TEŻ się porusza, ale z prędkością c, więc v które obliczysz
nie jest właściwie prędkością pojazdu, tylko:
I prędkość pojazdu to u.
30 kwi 14:15