Całki
Nitka: Czy dobrze zrobione?
| | 1 | | 1 | | x8 | | 3x5/3 | |
1) ∫ ( |
| x7 + |
| + x2/3 + ex ) dx = ∫ |
| + ln x + |
| + ex |
| | 7 | | x | | 56 | | 5 | |
| | 1 | | x7 | | 1 | |
2) ∫ ( |
| x6 + x−1 + x1/2 + ex ) dx = ∫ |
| − 1x + |
| x +ex |
| | 6 | | 42 | | 2 | |
| | 1 | |
3) ∫ ( x4 − |
| x + 2)dx = ∫ 4x3 − 1 |
| | 2 | |
30 kwi 13:04
ich : w pierwszym jest ok brakuje tylko +C i znak całki jest zbędny (nawet jest błedem jego zapisanie
tam ) skoro całka już wyliczona
| | 1 | |
a 2 i 3 są błędy rachunkowe przy czym x−1= |
| =ln|x| |
| | x | |
30 kwi 13:45
Nitka: Bardzo proszę o wykazanie błędów
30 kwi 14:08
bart: (x
4)'=4x
3 − to jest pochodna a nie całka
30 kwi 14:12
ich : | | x7 | | 2 | |
2. |
| − ln|x| + |
| x3/2 +ex +C |
| | 42 | | 3 | |
30 kwi 14:20
Nitka: achaa dziękuję
30 kwi 14:51