Rozwiąż równanie: sinxcos2xcos4x = 0,125
Andrew: Rozwiąż równanie: sinxcos2xcos4x = 0,125 Pomozecie?
30 kwi 11:59
kachamacha: sinx(cos
2x−sin
2x)cos[2(2x)]=0,125
sinx(cos
2x−sin
2x)(cos
22x−sin
22x)=0,125
sinx(cos
2x−sin
2x)(cos2x−sin2x)(cos2x+sin2x)=0,125
sinx(cos
2x−sin
2x)[cos
2x−sin
2x−(2sinxcosx)](cos
2x−sin
2x+2sinxcosx)=0,125
sinx(cos
2x−sin
2x)[cos
2x−sin
2x−2sinxcosx](cos
2x−sin
2x+2sinxcosx)=0,125
hmmmm i uporządkować przydałoby się
30 kwi 12:12
Godzio:
| | 1 | |
sinxcos2xcos4x = |
| / * 8 |
| | 8 | |
8sinxcos2xcos4x = 1
| 8sinx * cosx * cos2xcos4x | |
| = 1 |
| cosx | |
| 4sin2xcos2xcos4x | |
| = 1 |
| cosx | |
sin8x = cosx
| | π | | π | |
8x = |
| − x + 2kπ lub 8x = |
| + x + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
x = ... lub x = ...
30 kwi 12:20
Andrew: dzieki
30 kwi 12:26
Andrew: a mozesz mi wytlumaczyc jeszcze co z tym cos ktory zaznaczyles na czerwono.. skad on sie tam
wzial?
30 kwi 12:51
rumpek:
| | cosx | |
a |
| = 1, czyli najłatwiej powiedzieć − pomnożył przez jeden  |
| | cosx | |
30 kwi 12:56
Godzio:
Rozszerzyłem ułamek o cosx, to tak samo jak usuwasz niewymierność:
| 1 | |
| , mnożysz licznik i mianownik przez √3 |
| √3 | |
| 1 | | √3 | | √3 | |
| * |
| = |
| , ja zrobiłem tak samo tylko przez cosx |
| √3 | | √3 | | 3 | |
30 kwi 12:57
Andrew: ok rozumiem

dzieki
30 kwi 13:08