Liczby -1/2 i 1/2 są miejscami zerowymi wielomianu W(x)=4x^3 ax^2-bx-2. Wyznacz a i b oraz trzeci
giwera90: Liczby -1/2 i 1/2 są miejscami zerowymi wielomianu
W(x)=4x3+ax2-bx-2.
Wyznacz a i b oraz trzeci pierwiastek tego wielomianu.
Eta:
dla W(-1/2)=0 i W(1/2)=0
mamy;
W( - 1/2) = 4*(-1/8) + a*(1/4) - b*( -1/2) - 2=
= -1/2 +a/4 +b/2 - 2= a/4 +b/2 - 5/2
W( 1/2) = 1/2 +a/4 -b/2 - 2 = a/4 -b/2 - 3/2
mamy układ równań:
a/4 +b/2 - 5/2 =0 /* 4 czyli a +2b - 10=0 rozwiązujemy układ
podobnie: tych równań
a/4 - b/2 - 3/2 =0 /*4 czyli a - 2b - 6=0
-------------------
2a = 16 to a =8
to 2b = 10 - 8
2b= 2 to b= 1
więc
a = 8 b= 1
czyli W(x) = 4x
3 +8x
2 -x - 2
rozkładamy W(x) na czynniki
4x
2( x +2) - ( x+2) = (x+2)( 4x
2 -1)=
= ( x+2) ( 2x-1)(2x+1)
więc x= -2 x= 1/2 x= - 1/2
trzeci pierw. to
x = 2