Wyznacz x
Marek: Wyznacz wszystkie wartosci x
| | 1 | |
cos2x; |
| sin2x;−sin2x−kolejne wyrazy c.arytmetycznego |
| | 2 | |
30 kwi 11:42
kachamacha: z własności ciągu arytm. mamy:
| 1 | | 1 | |
| sin2x−cos2x=−sin2x− |
| sin2x |
| 2 | | 2 | |
| 1 | | 3 | |
| sin2x−(cos2x−sin2x)=− |
| sin2x |
| 2 | | 2 | |
| 1 | | 3 | |
| sin2x−cos2x+sin2x=− |
| sin2x |
| 2 | | 2 | |
3sin
2x−cos
2x=0
3sin
2x−(1−sin
2x)=0
3sin
2x−1+sin
2x=0
4sin
2x−1=0
i reszta chyba już pójdzie?
30 kwi 12:03
Marek: tak dziękuję bardzo
30 kwi 12:07
kachamacha:
30 kwi 12:15
Marek: wyszło mi,że x=30o dobrze?
30 kwi 12:29
Marek: Proszę o sprawdzenie
30 kwi 14:14
DasAuto: Tak
30 kwi 14:16
bart: beda dwie odpowiedzi
30 kwi 14:20