Udowodnij
Julia: Udowodnij
log32*log43*...*logn+1n=logn+12 dla każdej liczby∊N
30 kwi 11:40
Godzio:
| | logn+12 | |
Zmień podstawę logarytmów na (n + 1) log32 = |
| |
| | logn + 13 | |
Wszystko się skróci i zostanie tylko log
n + 12
30 kwi 12:18
Marek: A mógłbyś to rozpisać, bo jednak mi coś innego wyszło? Proszę
30 kwi 12:25
Julia: Nie wyszło mi
30 kwi 14:14
Julia : jak mam rozpisać logn+1n żeby mi się to wszystko ładnie skróciło?
1 maj 10:15
b.: akurat tego logn+1 n nie rozpisujesz, bo to już jest log o podstawie n+1, rozpisujesz tylko
te wcześniejsze, aż do logn(n−1)
1 maj 11:01
Basia: dlaczego rozpisuję do logn(n−1) nie rozumiem tego
1 maj 11:09
b.: dlatego, że to jest przedostatni czynnik...
1 maj 11:24
Basia: teraz rozumiem, ale nadal nie wiem jak to skrócić. Przepraszam, ale nie wiem
1 maj 11:47
b.: no to napisz, jak rozpisujesz przynajmniej pierwsze 2 czynniki, oraz przedostatni
1 maj 12:30
Basia: | | logn+12 | |
log32= |
| i drugi tak samo rozpisuje ale nie wiem jak rozpisać |
| | logn+13 | |
przedostatni żeby mi się skrócił z ostatnim
1 maj 13:01
Godzio:
log
32 * log
43 * ... * log
n(n − 1) * log
n + 1n =
| logn+12 | | logn+13 | | logn+1(n−1) | |
| * |
| *...* |
| * |
| logn+13 | | logn+14 | | logn+1n | |
log
n + 1n = log
n + 12
1 maj 13:06
Basia: Dziękuję
1 maj 16:33
Julia: czyli wyszło
| logn+1(n−1) | |
| i skąd się wzięło że to się równa logn+12 |
| logn+12 | |
1 maj 16:39
Jack:
log
32*log
43*...*log
n+1n=
| logn+12 | | logn+13 | | logn+14 | |
| * |
| * |
| *.... |
| logn+13 | | logn+14 | | logn+15 | |
| | logn+1n−1 | | logn+1n | |
* |
| * |
| =(po przekątnej się wszystko skraca) |
| | logn+1n | | logn+1n+1 | |
| | logn+12 | |
= |
| =logn+12 |
| | logn+1n+1 | |
1 maj 17:19
Julia: Dziękuję bardzo. Przepraszam za tyle kłopotu
1 maj 17:26