najmniejsza wartość funkcji
xfactor: obl najmniejszą wartość funkcji f(x)=x2+6x−1 w przedziale <1,3>
30 kwi 11:31
Rivi: czyli funkcja od −3,+
∞ rośnie (bo ramiona ku górze) tak więc w podanym przedziale najmniejsza
wartość jest dla x=1
30 kwi 11:34
xfactor: a można prościej ?
bo nie rozumiem do czego potrzebna jet ta 3.
30 kwi 11:37
Rivi: To jest współrzędna x wierzchołka paraboli. Wynosi ona −3, tak więc dla x∊(−∞,−3) jest
malejąca, a dla x∊(−3+∞) rośnie. Czyli w <1,3> cały czas rośnie, tak więc najmniejsza jest dla
x=1
30 kwi 11:40
Rivi: Możesz narysować wykres tej funkcji f(x) i zobaczyć czy jest rosnąca czy malejąca w Twoim
przedziale i na tej zasadzie wywnioskować kiedy ma najmniejszą wartość.
30 kwi 11:41
xfactor: dzięki
30 kwi 11:44