Równanie trygonometryczne
Fferyltt: Mam rozwiązać równanie:
| sin x | | √3cos x | |
| + √3 − 1 = |
| dla x ∊ (0, 2π). |
| cos x | | sin x | |
Na początku łatwo, zamieniam ułamki na tangensy, wszystko na lewą stronę i otrzymuję równanie:
tg
2 x + (
√3 − 1)tg x −
√3 = 0
Podstawiam zmienną t za tg x i mam:
t
2 + (
√3 − 1)t −
√3 = 0
Ale jak policzę z tego deltę to wychodzi mi:
Δ = 4 + 2
√3
A z tego chyba ciężko mi będzie wyliczyć rozwiązania równania, bo na przykład:
| | −(√3 − 1) − √4 + 2√3 | |
t1 = |
| |
| | 2 | |
Pierwiastek pod pierwiastkiem? Pomocy! Gdzie jest błąd?