matematykaszkolna.pl
x wewe: czesc, mam bardzo inteligente pytania kurde, im blizej tej matury tym bardziej zaczyna mi sie wszystko pierdzielic. otóż dla pewnej funkcji juz po wyciagnieciu wartosci bezwzglednej itd wychodzi taki wzor: f(x)= sin2x dla x≥0 i −sin2x dla x < 0 i teraz moje super pytania 1. ktore to sa ujemne X ? te na lewo od poczatku ukladu wspolrzednych czy te ktore na wykresie sinx przyjmuja wartosc mniejsza od zera ? pytam, bo nie moge zrozumiec dlaczego wykres wyglada tak jak wyglada w tej funkcji a nigdzie tego nie moge znalezc.
30 kwi 10:46
wewe: ponawiam, wazne : ) pomocy : )
30 kwi 11:40
Rivi: Źle warunki są zapisane... jeśli f(x)=I sin2x I

to gdy sin2x>0 to f(x)=sin2x a gdy sin2x<0 to f(x)=−sin2x

jak masz narysować taki wykres to najlepiej narysować f(x)=sin2x i odbić po prostu to co jest poniżej OX
30 kwi 11:43
wewe: nie nie nie, własnie warunki są dobrze. bo prawdziwa funkcja brzmiala tak: f(x) = 2 | sinx | cosx gdzie x ∊<−2pi ; 2pi >
30 kwi 11:49
wewe: i wykres wyglada tak: miejsca zerowa są co pi/2 y = 1 dla x∊{ −7pi/4 , −pi/4 , pi / 4 , 7pi/ 4} y= −1 dla ∊ { −5pi/4 , −3pi/4 ,3pi/3 , 5pi/4 } to takie troche dupki wychodza na wykresie, i nie wiem wlasnie dlaczego .
30 kwi 11:52
Rivi:

to wtedy gdy sinx≥0 to wtedy f(x)=sin2x, a gdy sinx<0 to f(x)=−sin2x

sinx≥0 gdy x∊<−2π,−π>u<0,π> − dla tego przedziału f(x)=sin2x, a dla reszty f(x)=−sin2x
30 kwi 11:53
wewe: aa tak racja, zle warunki mialem ,fakt ,i nad tym sie glowiem tyle Dzieki wielkie Rivi ; )
30 kwi 11:56
Rivi: Spoko emotka nom, i wychodzi jak mówisz − jeden do góry, dwa do dołu, dwa do góry, dwa do dołu, jeden do góry emotka wzgórek
30 kwi 11:58
Rivi: Spoko emotka nom, i wychodzi jak mówisz − jeden do góry, dwa do dołu, dwa do góry, dwa do dołu, jeden do góry − wzgórek
30 kwi 11:59