kurde, im blizej tej matury tym bardziej zaczyna mi
sie wszystko pierdzielic. otóż
dla pewnej funkcji juz po wyciagnieciu wartosci bezwzglednej itd wychodzi taki wzor:
f(x)= sin2x dla x≥0 i −sin2x dla x < 0
i teraz moje super pytania
1. ktore to sa ujemne X ? te na lewo od poczatku ukladu wspolrzednych czy te ktore na wykresie
sinx przyjmuja wartosc mniejsza od zera ? pytam, bo nie moge zrozumiec dlaczego wykres wyglada
tak jak wyglada w tej funkcji a nigdzie tego nie moge znalezc.
to gdy sin2x>0 to f(x)=sin2x a gdy sin2x<0 to f(x)=−sin2x | ||
to wtedy gdy sinx≥0 to wtedy f(x)=sin2x, a gdy sinx<0 to f(x)=−sin2x | ||
Dzieki wielkie Rivi ; )
nom, i wychodzi jak mówisz − jeden do góry, dwa do dołu, dwa do góry, dwa do dołu,
jeden do góry
wzgórek
nom, i wychodzi jak mówisz − jeden do góry, dwa do dołu, dwa do góry, dwa do dołu,
jeden do góry − wzgórek