Sparwdź tożsamość sin(x-y)sin(x+y)=(U{siny}{tgy})^2- (U{sinx}{tgx})^2
MammaMia: | | siny | | sinx | |
Sprawdź tożsamość sin(x−y)sin(x+y)=( |
| )2− ( |
| )2
|
| | tgy | | tgx | |
Bardzo proszę o pomoc
30 kwi 10:14
Rivi: 1.Korzystasz ze wzorów na funkcje sumy i różnicy kątów (zajmujemy się tylko lewą stroną),
| | | |
2. Zostaje Ci sin2xcos2y−cos2xsiny |
| |
| | | |
| | | |
3. Jedynką trygonometryczną usuwasz sin2x i sin2y |
| |
| | | |
| | | |
4. Zostaje Ci cos2y−cos2x |
| |
| | | |
| | sinx | | sin | | | |
5. cosx= |
| więc? (tg= |
| ) podstaw i zobaczysz  tak więc |
| |
| | tgx | | cos | | | |
| | siny | | sinx | |
6. cos2y−cos2x=( |
| )2−( |
| )2=P |
| | tgy | | tgx | |
30 kwi 10:39
MammaMia: Dziękuję, w końcu zauważyłam, że jedynkę trygonometryczną brałam pod pierwiastkiem, a przecież
to sin2x. Dzięki bardzo.
30 kwi 10:51
Ziko: Panie Jakubie matura tuż tuż a ja kurcze nie wiem kiedy w nierównościach kwadratowych przedział
jest otwarty albo zamknięty i niewim własnie jak narysowac na osi np: < > (−&,2> <5,+&). Wiem
kiedy parabola jest skierowana do góry albo na dół ale na końcu zawsze jak narysuje oś to nie
wiem jak narysować czy zamknięty czy otwarty. proszę o POMOC
1 maj 18:46
SzymeQ: Ziko
Cała filozofia w tym że patrzysz czy jest znak <,> czy ≤,≥. Jeżeli jest ta pierwsza możliwość
to wszystkie są otwarte czyli (,) a jeżeli ta druga to nawiasy są takie <,>. Oczywiście w
bardziej złożonych zadaniach trzeba myśleć i już tak nie jest, a mógłbym zapytać czy poziom
podstawowy czy rozszerzony? Bo na rozszerzonej już trzeba trochę wnioskować i myśleć, ale na
podstawie to całkiem ci wystarczy.
1 maj 18:51
SzymeQ: a jeszcze jedno tam małe niedomówienie. Umownie w matematyce nawiasy od minus i plus
nieskończoności (−
∞,
∞) są otwarte, odsyłam cię do linku poniżej, jak zobaczysz to skumasz:
https://matematykaszkolna.pl/strona/97.html
1 maj 18:54