matematykaszkolna.pl
Sparwdź tożsamość sin(x-y)sin(x+y)=(U{siny}{tgy})^2- (U{sinx}{tgx})^2 MammaMia:
 siny sinx 
Sprawdź tożsamość sin(x−y)sin(x+y)=(

)2− (

)2
 tgy tgx 
Bardzo proszę o pomoc
30 kwi 10:14
Rivi: 1.Korzystasz ze wzorów na funkcje sumy i różnicy kątów (zajmujemy się tylko lewą stroną),

redukujesz.

2. Zostaje Ci sin2xcos2y−cos2xsiny

3. Jedynką trygonometryczną usuwasz sin2x i sin2y

4. Zostaje Ci cos2y−cos2x

sinx sin  
5. cosx=

więc? (tg=

) podstaw i zobaczysz tak więc

tgx cos  
 siny sinx 
6. cos2y−cos2x=(

)2−(

)2=P
 tgy tgx 
30 kwi 10:39
MammaMia: Dziękuję, w końcu zauważyłam, że jedynkę trygonometryczną brałam pod pierwiastkiem, a przecież to sin2x. Dzięki bardzo.
30 kwi 10:51
Ziko: Panie Jakubie matura tuż tuż a ja kurcze nie wiem kiedy w nierównościach kwadratowych przedział jest otwarty albo zamknięty i niewim własnie jak narysowac na osi np: < > (−&,2> <5,+&). Wiem kiedy parabola jest skierowana do góry albo na dół ale na końcu zawsze jak narysuje oś to nie wiem jak narysować czy zamknięty czy otwarty. proszę o POMOC emotka
1 maj 18:46
SzymeQ: Ziko Cała filozofia w tym że patrzysz czy jest znak <,> czy ≤,≥. Jeżeli jest ta pierwsza możliwość to wszystkie są otwarte czyli (,) a jeżeli ta druga to nawiasy są takie <,>. Oczywiście w bardziej złożonych zadaniach trzeba myśleć i już tak nie jest, a mógłbym zapytać czy poziom podstawowy czy rozszerzony? Bo na rozszerzonej już trzeba trochę wnioskować i myśleć, ale na podstawie to całkiem ci wystarczy.
1 maj 18:51
SzymeQ: a jeszcze jedno tam małe niedomówienie. Umownie w matematyce nawiasy od minus i plus nieskończoności (−,) są otwarte, odsyłam cię do linku poniżej, jak zobaczysz to skumasz: https://matematykaszkolna.pl/strona/97.html
1 maj 18:54