Prawdopodobieństwo
olek: Ze zbioru złożonego z czterech boków kwadratu i obu jego przekatnych losujemy kolejno dwa
razy po jednym odcinku bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że drugi ocinek będzie
dłuższy od pierwszego. Wynik podaj w postaci ułamka nieskracalengo.
26 lut 00:51
Basia: rozwiązuję
26 lut 01:02
Basia:
mamy 6 odcinków w tym 4 o długości a i 2 o długości a√2
losujemy kolejno 2 bez zwracania czyli
mocΩ = 6*5 =n 30
A - drugi dłuższy od pierwszego ⇔ pierwszy to bok, a drugi przekatna
mocA = 4*2 = 8
P(A) = 8/30 = 4/15
26 lut 01:05