Witam. Nie wiem jak je rozwiązać dlatego proszę o pomoc.
Gosia: 1. Dane są wierzchołki A(2,4) i D(0, −1) równoległoboku ABCD oraz punkt S(1,2) przecięcie jego
przekątnych. Znajdź pozostałe wierzchołki równoległoboku.
2. Dane są dwa okręgi o promieniach r=1 i R=4 styczne zewnętrznie oraz prosta styczna do obu
okręgów( nie przechodząca przez punkt wspólny okręgów). Oblicz odległość między punktami
styczności z okręgami.
3. W trójkącie prostokątnym o obwodzie 9 długości boków tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz pole
koła opisanego na tym trójkącie.
4. Dane są wierzchołki A(2,−2) i B(4,2) kwadratu ABCD. Wiadomo, że rzędna dokładnie jednego
wierzchołka kwadratu jest ujemna. Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków tego kwadratu.
30 kwi 08:10
roman: o to ja też proszę żeby ktoś pomógł bo te zadania są ciekawe...
30 kwi 10:40
Kejt:
3.
a+b+c=9
a
2+b
2=c
2
P=πr
2
2a+a+c+2c=18
3a+3c=18
3a=18−3c
a=6−c
a
2+b
2=c
2
(6−c)
2+3
2=c
2
dokończ..
30 kwi 10:47
Kejt:

korzystamy z twierdzenia Talesa:
4y=y+5
3y=5
5x=15z
x=3z
kombinuj dalej sama.. pewnie można to jakoś prościej zrobić, ale ja oczywiście zawsze muszę
namieszać
30 kwi 13:04
Kejt:
z tw. Pitagorasa:
zał: z>0
| | 4 | | 4 | |
z= |
| v z=− |
| <− nie spełnia założeń |
| | 3 | | 3 | |
x=3z
x=4
30 kwi 18:58
roman: wow
30 kwi 19:34
Godzio:

Wystarczyło sobie narysować ten trapez prostokątny co powstał

x = 4
30 kwi 19:36
Kejt: mówiłam, że namieszam
30 kwi 19:36
Kejt: ale przynajmniej wynik dobry
30 kwi 19:39