matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
Magda:
Dane są trzy okręgi o promieniu długości 1 parami stycznie zewnętrznie. Oblicz pole obszaru zawartego pomiędzy tymi okręgami
30 kwi 07:53
Magda:
Podrzucam do góry
30 kwi 09:44
dero2005:
r = 1 a − bok trójkąta = 2r = 2 α = 60
o
P − pole trójkata
a
2
√
3
P =
=
√
3
4
W − pole wycinka okręgu (czerwone)
1
W =
πr
2
6
=
π
6
3*W − pole trzech wycinków =
π
2
S − pole obszaru S = P − 3W =
√
3
− 3W =
√
3
−
π
2
30 kwi 12:27