pole trójkąta w układzie współrzędnych
Star: | | 1 | |
Określono zbiór A={(x,y}: y≤− |
| +2 i −2≤x i −1≤y}.Tak określony zbiór jest trójkątem. Jego |
| | 2 | |
pole wynosi:
a)32
b)24
c)16
d)8
mnie wychodzi 20,25 i nie wiem czy po prostu jestem już zmęczona czy jest jakiś bład w zadaniu
(jestem prawie pewna że to pierwsze xD) . Z góry dzięki za pomoc.
Basia:
wierzchołkami trójkąta będą punkty, których współrzędne są rozwiązaniami układów równań:
y = −
12x+2
x = −2
y = −
12*(−2)+2 = 1+2 = 3
A(−2,3)
y = −
12x+2
y= −1
−
12x+2 = −1
−
12x = −3
x = 6
B(6,−1)
x= −2
y= −1
C(−2,−1)
tr.ACB jest prostokątny , bo
AC
→=[−2−(−2), −1−3] = [0, −4]
BC
→=[−2−6, −1−(−1)] = [−8,0]
AC
→oBC
→= 0*(−8)+(−4)*0 = 0 ⇒ AC
→⊥BC
→
czyli
|AC| =
√02+(−4)2 = 4
|BC| =
√(−8)2+02 = 8