Narysuj w układzie współrzędncyh zbiór punktów, których współrzędne spełniają wa
Manio: Narysuj w układzie współrzędncyh zbiór punktów, których współrzędne spełniają warunki:
sin(y−2x)=0 i |y|≤3 i x∊<−2π,2π>.
Bardzo proszę o pomoc. W zbiorze mam w odpowiedzich rysunek, więc nie trzeba rysować, ale
bardzo prosiłbym o wyjaśnienie zadania albo szczegółowe rozwiązanie. Cokolwiek. Proszę.
30 kwi 01:58
Basia:
sin(y−2x)=0 ⇔ y−2x= −2π ∨ y−2x= −π ∨ y−2x=0 ∨ y−2x=π ∨ y−2x=2π
czyli z pierwszego równania masz proste:
y = 2x−2π
y = 2x−π
y = 2x
y = 2x+π
y = 2x+2π
|y|≤3 ⇔ −3≤y≤3 ⇔ y∊<−3,3>
czyli będziesz miał odcinki zawarte w tych prostych
wystarczy, że narysujesz dodatkowo proste y= −3 i y=3
punkty przecięcia tych prostych z prostymi z (1) wyznaczą końce odcinków
30 kwi 02:07
Manio: ehh, rzeczywiście, dziękuję bardzo, teraz będę mógł spokojnie spać
30 kwi 02:09