Dane są trzy punkty: A=(1,-4) B=(7,2) C=(4,-8) Napisz:równanie prostej AB, symetralnej AB, rów
klima: Dane są trzy punkty:
A=(1,-4)
B=(7,2)
C=(4,-8)
Napisz:równanie prostej AB, symetralnej AB, równoległej do AB i przechodzącej przez C,
oblicz pole i obwód trójkąta ABC.
26 lut 00:45
Eta: Rozwiązuję!
26 lut 02:00
Eta:
Sporo pisania! ( już nie mam siły

A napiszę Ci: ( to proste zadanko tylko z wzorów skorzystać

równanie prostej AB: (y- y
A)(x
A -x
B) = (x -x
A)( y
A -y
B)
podstawiasz współrzedne A i B
AB:(y +4)( 1 -7)= (x -1) ( -4 -2)
AB: (y+4)(-8) = (x -1)( -6)
AB:
y = x - 5 współcz. a= 1
symetralna pr.AB to prosta prostopadła do pr.AB
i przechodząca przez środek odcinka AB
środek odcinka AB to S( x
s,y
s)
gdzie x
s = ( x
A +x
B)/2 y
s = (y
A +y
B)/2
więc ; x
s = 4 y
s= - 1 to S( 4, -1)
sym. AB ma równanie a= -1
sym.AB: y - y
S = -1( x-x
S)
sym. AB: y - 4 = -(x +1) to sym.AB:
y= -x +3
Prosta równoległa do AB i przechodząca przez C
ma równanie: a = 1
czyli y-y
C = 1( x -x
C)
y +8 = ( x- 4) czyli ;
y= x - 12
pole trójkata liczymy ze wzoru:
→ →
P= 1/2Id( AB, AC)I
→
gdzie AB = [ 6,6]
→ to P= 1/2*I -24 - 18I = 1/2 * 42 = 21 [j
2]
AC = [ 3, -4]
P= 21 [j2]
obwód to I ABI + IACI +IBCI
IABI =
√36 +36 = 6
√2
IACI =
√ 9+ 16 =
√25 = 5
IBCI=
√9 + 100 =
√109
√2 + √109 [j] .html">Ob = 5 + 4√2 + √109 [j]
Sprawdzaj rachunki ! jest już tak późno ,że mogłam sie poylić!
Sposób obliczania prawidłowy!
Dobranoc!
26 lut 02:22
mateusz: dziekuję
26 lut 14:08
Eta: OK
26 lut 14:09
m: a prostej prostopadłej przechodzącą przez pkt c?

było by miło.
25 mar 19:20