.
nata: Pilne prosze o pomoc, Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym o kącie przy
wierzchołku 2 \alpha i podstawie długości 8 cm .Oblicz promień kuli wpisanej w ten stożek.
Próbowałam liczyć z twierdzenia cosinusów, ale nie wychodziło Będę wdzięczna za pomoc
30 kwi 01:04
nata:
30 kwi 01:19
Basia:

h = 4ctgα
| | 8 | | 1 | | 8(1+sinα) | |
Ob = 2b+8 = |
| +8 = 8*( |
| +1} = |
| |
| | sinα | | sinα | | sinα | |
P = 4*4ctgα=16ctgα
| 4ctgα*sinα | | 4cosα | |
| = |
| |
| 1+sinα | | 1+sinα | |
30 kwi 04:14