Średnia arytmetyczna miesięcznej płacy netto w pewnym zakładzie zatrudniającym 40 osób wynosi 2200zł
mateusz: Średnia arytmetyczna miesięcznej płacy netto w pewnym zakładzie zatrudniającym 40 osób
wynosi 2200zł. Po zatrudnieniu nowego pracownika, średnia płac wzrosła o 0,5%. Oblicz
płacę nowego pracownika.
26 lut 00:42
Basia:
40
( ∑ pn ) / 40 = 2200
n=1
40
∑ pn = 2200*40 = 88 000
n=1
41
( ∑ pn ) / 41 = 2200 + 11 = 2211
n=1
41
∑ pn = 2211*41
n=1
88 000 + p41 = 2211*41
p41 = 2211*41 - 88000
policz na kalkulatorze
26 lut 01:12
mateusz: Co oznacza zapis z tym ∑ znakiem?
26 lut 13:15