Wyznacz dziedzinę i naszkicuj wykres funkcji danej wzorem f(m)=x_1*x_2 są pierwiastkami równania (3m
mateusz: Wyznacz dziedzinę i naszkicuj wykres funkcji danej wzorem f(m)=x1*x2 są pierwiastkami
równania (3m+2)x2-(m-2)x+m+2=0.
26 lut 00:40
Basia:
3m+2≠0 ⇔ m≠-2/3
-----------------
x1*x2 = c/a (wzory Viete'a)
x1*x2 = (m+2) / (3m+2)
f(m) = (m+2) / (3m+2)
D = R \ {-2/3}
1 + 2/m 1+0
lim f(m) = lim -------------------- = --------- = 1/3
m→-∞ m→-∞ 3 + 2/m 3+0
lim f(m) = 1/3 (liczymy tak samo)
m→+∞
czyli jest asymptota pozioma y = 1/3
jest też asymptota pionowa x=-2/3
lim f(m) = (-2/3 + 2)*(-∞) = -∞
m→(-2/3)-
m→(-2/3)+ = (-2/3+2)*(+∞) = +∞
nie wiem czy znasz pochodne, jeśli tak to należy zbadać przebieg zmienności funkcji na
podstawie pochodnej i ewntualnie zbadać jeszcze czy istnieją asymptoty ukośne
asymptoty ukośne:
m+2
f(m) / m = ----------------------
m(3m+2)
przy m → -+∞ f(m)/m → 0 czyli asymptot ukośnych nie będzie
(m+2)'(3m+2) - (3m+2)'*(m+2)
f'(m) = ------------------------------------------- =
(3m+2)2
1*(3m+2) - 3(m+2) 3m+2-3m-6 -4
--------------------------- = ----------------- = ----------------
(3m+2)2 (3m+2)2 (3m+2)2
f'(m)<0 dla każdego m≠-2/3
czyli f(m) maleje w przedziale (-∞;-2/3) i w przedziale (-2/3; +∞)
----------------------------------------------------------------------
-------------------------
jeśli nie to trzeba zauważyć, że f(m) to funkcja homograficzna
(1/3)*(3m +2) + 4/3 4
f(m) = ------------------------------- = (1/3) + ------------- =
3m+2 3(3m+2)
4 (4/9)
1/3 + ----------------- = ----------- + 1/3
9(m + 2/3) m+ 2/3
(4/9)
czyli wykres funkcji y = --------------
m
trzeba przesunąc o wektor u=[-2/3; 1/3]
26 lut 01:53