Udowodnij stosując zasadę indukcji matemtycznej, że dla każdego całkowitego dodatniego n zachodzi ró
qwerty: Udowodnij stosując zasadę indukcji matemtycznej, że dla każdego całkowitego dodatniego n
zachodzi równość:
2+5+8+...+(3n-1)=3/2n2+n.
26 lut 00:39
Basia: rozwiązuję
26 lut 00:39
26 lut 00:42
Basia:
to jest ciąg arytmetyczny
a1 = 2 r = 3
Sn = (a1+an)*n/2 = (2 + 3n - 1)*n/2 = (3n+1)*n/2 = (3n2 + n) /2
i tak to powinno być
26 lut 00:45
qwerty: 2+5+8+...+(3n-1)=(3/2)*n2+n
26 lut 00:48
Basia:
1. n =1
L =2
P = (3*1 + 1) / 2 = 4/2 = 2
L = P
2.
Zał: 2 + 5 + 8 +........+ (3n-1) = (3n2+n)/2
Teza: 2+5+8+......+(3n-1)+[3(n+1)-1] = [ 3(n+1)2 + (n+1) ] /2
2+5+8+......+(3n-1)+(3n+2) = [ 3(n2+2n+1) + n+1 ]/2 =
(3n2 + 6n+3+n+1)/2 = (3n2+7n+4)/2
dowód:
2+5+8+........+(3n-1)+(3n+2) =
(3n2+n)/2 + (3n+2) =
(3n2 +n + 6n + 4) /2 = (3n2 + 7n + 4) /2
c.b.d.o.
26 lut 00:50
Basia:
nie może być (3/2)n2 + n bo to nieprawda
3n2 + n
to jest ------------------
2
i to udowodniłam
26 lut 00:52