Wiedząc, że tgα=2 oblicz, bez użycia kalkulatora, wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych.
qwerty: Wiedząc, że tgα=2 oblicz, bez użycia kalkulatora, wartości pozostałych funkcji
trygonometrycznych.
26 lut 00:37
Basia: rozwiązuję
26 lut 01:56
Basia:
ctgα= 1/tgα = 1/2
tgα = sinα/cosα
sinα/cosα = 2
sinα = 2cosα
sin2α + cos2α = 1
4cosα + cosα = 1
5cosα - 1 =0
(√5cosα -1)(√5cosα+1) = 0
√5cosα-1 =0 lub √5cosα+1=0
cosα= 1/√5 cosα = -1/√5
cosα = √5/5 cosα = -√5/5
sinα = 2√5/5 sinα = -2√5/5
odp: sinα = 2√5/5 i cosα = √5/5 i ctgα = 1/2 lub
sinα = -2√5/5 i cosα = -√5/5 i ctgα = 1/2
26 lut 02:01