Dane są figury A i B określone warunkami: A={(x, y) : x, y ∈ R i x^2-4y y^2 ≤0} B={(x, y) : x, y ∈
matek: Dane są figury A i B określone warunkami:
A={(x, y) : x, y ∈ R i x2-4y+y2 ≤0}
B={(x, y) : x, y ∈ R i y-1=|x+4|}
Narysuj A 'suma B, A 'iloczyn' B, A-B
Prosiłbym, żeby ktoś wytłumaczył co należy zrobić, a jak komuś się chce to rysunkiem nie
pogardzę.
26 lut 00:36
Basia:
x2 - 4y + y2 ≤0
x2 + (y -2)2 -4 ≤0
x2 + (y-2)2 ≤ 4
czyli to jest koło: środek S(0,2), promień r = 2
x+4 dla x+4≥0
y-1 =
-(x+4) dla x+4<0
x+5 dla x≥-4
y =
-x -3 dla x<-4
czyli to są części prostych, musisz je narysować
no i na rysunkach pozaznaczać sumę (czyli koło + te fragmenty prostych)
iloczyn (czyli te "kawałki" prostych, które będą w kole)
i A-B czyli koło bez tych "kawałków" prostych, które są w kole
tutaj tego nie narysuję
26 lut 01:34