Trójkąt o kątach 70 60 i 50
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))): Trójkąt o kątach 70 60 i 50 jest opisany na okręgu. Punkty styczności są wierzchołkami
trójkąta-oblicz miary jego kątów.
Prosze o pomoc
26 lut 00:11
Basia: rozwiązuję
26 lut 00:15
Misiu:
55o, 60o , 65o
26 lut 00:18
Basia:
ABC trójkąt opisany na okregu
S - środek okręgu
K,L,M punkty styczności
<BAC = 70
<ABC = 60
<ACB = 50
w czworokącie AKSM katy AKS i AMS są proste stąd: <KSM = 180 - 70 = 110
tr. KSM jest równoramienny bo SK = SM = r
czyli <MKS = <KMS = 70/2 = 35
w czworokącie BKSL katy BKS i BLS są proste stąd: <KSL = 180 - 60 =120
tr. KSL jest równoramienny bo SK = SL = r
czyli <LKS = <KLS = 60/2 = 30
w czworokącie CLSM katy CLS i CMS są proste stąd: <LSM = 180 - 50 = 130
tr.LSM jest równoramienny bo SL = SM =r
czyli <MLS = <LSM = 50/2 = 25
<LKM = <LKS + <MKS = 30 + 35 = 65
< KLM = <KLS + <MLS = 30 + 25 = 55
< KML = 180 - 65 - 55 = 60
można też bazować na katach wpisanych i środkowych opartych na tym samym łuku
<KSM = 110 ⇒ <KLM = 55
< KSL = 120 ⇒ <KML = 60
< LSM = 130 ⇒ <LKM = 65
26 lut 00:28
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))): Dziki basia pięknie to opisałaś
26 lut 00:45