Wartość bezwzględna
Magda: POMOCY:(
Wartość bezwzględna sumy dwóch liczb niedodatnich wynosi 25 Co to za liczby jeśli wiadomo że
jedna z nich jest o 6 większa od drugiej.
Z góry dzięki
28 kwi 23:19
28 kwi 23:21
Magda: No właśnie tak rozwiązuje ale w odpowiedziach jest −9,5 i − 15,5 a mi wychodzi :
|2y+6|=25
2y+6=25 lub 2y+6=−25
2y=19 2y=−31
y=9,5 y=−15,5
i nie wiem co źle robię
28 kwi 23:27
ICSP: dwóch liczb niedodatnich. Niedodatnich jest tutaj kluczowe.
28 kwi 23:28
Magda: juz mnie oswiecilo czyli ta druga odrzucam a −15,5+6 to −9,5
28 kwi 23:30
ICSP:
28 kwi 23:31