Matematyka, a jak
Sasquie: Heh, to znowu ja. Tym razem:
Dla jakich wartości parmetru p funkcja y=x2+px+9 przyjmuje tylko wartości nieujemne?
28 kwi 23:07
Amadeusz: Δ>0
Δ=p2−4*9>0
p2−36>0
(p−6)(p+6)>0
p∊(−∞;−6)U(6;∞)
28 kwi 23:11
Sasquie: A widzisz, ja mam w odpowiedzi trochę inaczej: rozwiązanie to przedział <−6,6>
28 kwi 23:13
ICSP: funkcja przyjmuje tylko wartości dodatnie gdy w całości leży nad osią OX(nie ma miejsc
zerowych). Funkcja nie ma miejsc zerowych dla delty ujemnej a nie dodatniej tak jak napisać
Amadeusz.
28 kwi 23:15
Sasquie: A co z rozwiązaniem? U Amadeusza jest suma przedziałów, ja w odpowiedzi mam tylko jeden
przedział.
28 kwi 23:17
tomek: tylko Amadeusz moim skromnym zdaniem narazie wyliczyłesc dla jakiego P funkcja ma 2
rozwiązania, a chodzi kiedy wartosc jest nieujemna czyli dodatnia lub równa zeru, czyli wg
mnie rozwiązanie będzie jedno czyli delta = 0
28 kwi 23:17
ICSP: 1 przypadek: Δ≤0 i tyle.
28 kwi 23:18
Sasquie: No to jak wkońcu

, bo już głupieję... Wiem tylko tyle, że delta musi być mniejsza, niż zero i
rozwiązanie to jeden przedział, <−6,6>
28 kwi 23:19
ICSP: podstaw współczynniki z tego trójmianu do wzoru na deltę i rozwiąż nierówność.
28 kwi 23:20
tomek: tak jak pisał ICSP
delta mniejsza bądz równa 0
wtedy
<−6,6>
28 kwi 23:21
Sasquie: Czyli będzie tak:
y=x2+px+9
Δ=p2−36
p2−36≤0
p2≤36 /√
p=6 ⋁ p=−6
Tak?
28 kwi 23:24
Sasquie: Czy nie... Bo już sam nie wiem.
28 kwi 23:33
Bogdan:
Dla jakich wartości parmetru p funkcja f(x) = x2 + px + 9 przyjmuje tylko wartości nieujemne?
Odp.: Funkcja f(x) = x2 + px + 9 przyjmuje tylko wartości nieujemne ⇔ Δ ≤ 0.
W interpretacji graficznej wykres tej funkcji, czyli parabola jest skierowana ramionami do
góry i jej wierzchołek znajduje się na osi odciętych.
Nieujemne to znaczy dodatnie lub równe zero, parabola nie ma miejsc zerowych (Δ < 0)
lub ma jedno miejsce zerowe (Δ = 0).
29 kwi 00:06