prosze o pomoc
andzia: rozwiaz nierownosc
(x−4)do kwadratu≥0
28 kwi 22:51
Godzio:
x ∊ R
28 kwi 22:53
Mordo:

x∊R Wszystko ponad osią x i razem z 4 bo ≥ (przy kwadratowych pierwiastkach, odbija się)
28 kwi 22:55
madzia: x2−8x+16≥0
Δ=0
28 kwi 22:56
Mordo: /\ ?
28 kwi 22:57
madzia: tak jak Mordo narysował, tam przy 4 ma być "kółeczko zamalowane"
28 kwi 22:58
madzia: ja tylko rozpisałam ten przykład by wylicz Δ
28 kwi 22:59
andzia: a to
6x(7−3x)≤0
28 kwi 23:02
Bingo: Poprawcie mnie jeśli się mylę
6x(7−3x)≤0
42x−18x2≤0
6x(7−3x)≤0
x=0 i x=213
<0,213>
28 kwi 23:09