ciągi
**Kinga**: 1) Ciąg ( an) określony jest wzorem an=n2+20n+4
a) oblicz dziesiąty wyraz ciągu (an)
b) o ile procent trzeci wyraz ciągu (an) jest większy od wyrazu drugiego?
2) Ciąg (an) określony jest wzorem an =−2n+5
a) uzasadnij ( na podstawie definicji), że ciąg (an) jest arytmetyczny
b) suma ilu początkowych wyrazów ciągu (an) jest równa −14
c) określ monotoniczność ciągu (an).
3) Iloraz ciągu geometrycznego (an) równy jest 3, a suma odwrotności wyrazu pierwszego i
drugiego wynosi 18
a) oblicz pierwszy wyraz ciągu (an)
b) podaj wzór ogólny ciągu (an)
28 kwi 22:23
1234: 1a) podstaw n=10
28 kwi 22:26
**Kinga**:
Błagam pomóżcie mi to zrobić
28 kwi 22:33
Mordo: Kolega przecież dał ci rozwiązanie już. a
10 = 10
2 + 20 * 10 + 4
| | a3 | |
b) a3 = 32 + 20 * 3 + 4 to samo w a2 tylko ze 2 podstawiasz zamiast n, potem |
| * |
| | a2 | |
100%
2) a) policz a
1, a
2 i a
3 a następnie sprawdź (z definicji ciągu art.) czy a
2 = U{a
1 +
a
3}{2}
| | a1 + an | |
b) Sn = |
| * n i podstawiasz pod Sn −14 i sprawdzasz |
| | 2 | |
c) a
n − a
n−1 i patrzysz czy ciąg rośnie, maleje, lub jest stały (zależnie od "r" można też
w sumie

)
a
2 = a
1 * q
Robisz z tego układ równań, masz dwie niewiadome.
28 kwi 22:39