Matematyka, I klasa LO - pomocy!
Sasquie: Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań:
y=3x2+4
2x−3y=5
Będę wdzięczny za pomoc!
28 kwi 22:19
Maryjusz: | | 2 | | 5 | |
Graficznie to rysujesz wykres 3x2+4 i |
| x− |
| i odczytujesz punkty przecięcia.
|
| | 3 | | 3 | |
Algebraicznie za y podstawiasz 3x
2+4 w drugim równaniu, czyli 2x−9x
2−12=5 i rozwiązujesz.
28 kwi 22:23
Sasquie: No tyle to wiem

... Ale delta wyszła −608, więc 0 rozwiązań będzie. Jak liczę punkty dla
prostej (z funkcji y=3x
2+4 to wychodzi na to, że te pierwszy punkt to wierzchołek paraboli, a
drugi się z nią styka). A parabola wyszła o 1 punkt wyżej, niż mam w odpowiedzi (bo mam przed
sobą ilustrację graficzną z odpowiedzi, ale nie bardzo wiem, co, po co, na co i dlaczego...
A, że tak zapytam, skąd się wzięło
23x−
53 ?
28 kwi 22:27
Maryjusz: 2x−3y=5
−3y=−2x +5 /:(−3)
28 kwi 22:29
Maryjusz: Faktycznie delta wychodzi mniejsza. Jakie powinno być rozwiązanie?
28 kwi 22:32
Sasquie: Aaa, takie buty.
Ok, następne pytanie do zadania: muszę wyliczyć wierzchołek paraboli. Wiem, że muszę go wziąć z
2x−3y=5. No więc liczę p i q i wychodzi, że p=0 a q=

Bo niby q=
−delta4a, ale wtedy
wyjdzie
6088 co daje 70. A wg. rozwiązania z podręcznika wierzchołek jest w punkcie
(0,4). Jak więc mam go wyliczyć?
28 kwi 22:32
Sasquie: Rozwiązanie (wg. podręcznika) to parabola o wierzchołku w punkcie (0,4) i funkcji y=3x2+4 i
prosta o funkcji y=23x−53
28 kwi 22:34
Maryjusz: p i q wyliczasz z równania kwadratowego a nie liniowego

Czyli z 3x
2+4.
W(0,4)
28 kwi 22:35
energol: 2x−3(3x2 +4)=5
obliczasz x
pozniej jak masz wyliczony x to z drugiego równania wyliczasz y
a graficznie
to narysuj obie funkcje ta druga to wzór ogólny −3y=−2x+5 => y=2x/3 − 5/3
28 kwi 22:35
28 kwi 22:37
Maryjusz: Czyli wychodzi
28 kwi 22:38
1234: czyli nie ma rozwiązań
28 kwi 22:39
Sasquie: No nie wierzę ... Uratowaliście moje nędzne istnienie

. Dzięki wszystkim za pomoc!
28 kwi 22:44