tr
MARTA: Jak wyznaczyć dziedzinę?
| | √−x2+π2 | |
f(x) = |
| ? |
| | 2sinx 2x − 1 | |
mam że:
2sin 2x − 1 ≠ 0 ∧ −x
2 + π
2 ≥ 0
x ∊ < −π , π >
A z tym pierwszym nie za bardzo mogę sobie poradzić
28 kwi 22:16
energol: mozesz zapisać sin2x= 1/2
2x= π/6
x=π/12
czyli odwolując się do zadania x∊(−π ; π> / π/12
28 kwi 22:24
Maryjusz:
| | 1 | | π | | 5π | |
sinx≠ |
| ⇔ x≠ |
| +2kπ v x≠ |
| +2kπ
|
| | 2 | | 6 | | 6 | |
Masz rozwiązać dla sin2x, więc
| | π | | 5π | |
2x≠ |
| +2kπ v 2x≠ |
| +2kπ /:2
|
| | 6 | | 6 | |
28 kwi 22:26
energol: faktycznie zapomniałem o drugim rozwiazaniu thank
28 kwi 22:43