Ω: Dla jakich wartości parametru m wielomian W(x)=(x−1)(x2+mx+1) ma trzy różne pierwiastki
których suma jest większa od 1.
Policzyłem delte. Wyszło
m∊(−oo,−2)U(2,+oo)
Wzory vieta − też nic ciekawego.
x1+x2=−m
x1x2=1
Nie wiem jak to ugryźć dalej.
Jakieś propozycje?
28 kwi 21:45
Vizer: A zauważyłeś, że wielomian ma już jeden pierwiastek równy 1?
28 kwi 21:48
Ω: tak. I dalej nie wiem co z tym zrobic
28 kwi 21:49
Ω: 1+(x−m)(x+m)>1 ?
bez sensu
28 kwi 21:50
Ω: tzn tam dodawanie miedzy nawaisami jak juz
28 kwi 21:50
małgosiaw: a oblicz x1 i x2 z m i wyjdzie
28 kwi 21:52
małgosiaw: i jak masz pierwiastki to bez x zapisujemy
28 kwi 21:53
Grześ: Ja zapiszę wszystkie warunki, chwila moment
28 kwi 21:54
Maryjusz: 1+x1+x2 > 1
x1+x2>0
m<0
28 kwi 21:55
małgosiaw: a 1 zredukują się
28 kwi 21:55
Vizer: 1+x1+x2>1 A to Ci nic nie mówi?
28 kwi 21:55
małgosiaw: o właśnie a właściwie x<−2
28 kwi 21:55
małgosiaw: m<−2
28 kwi 21:56
małgosiaw: m<−2
28 kwi 21:56
Grześ: Tak więc określę sobie funkcję taką:
f(x)=x
2+mx+1
Mam podane, że istnieje już jeden pierwiastek x=1, więc pierwszy warunek, to:
f(1)≠0, bo nie chcemy otrzymać podwojonego, lub potrojonego pierwiastka, tylko
różne
Dalej oczywiście:
Δ>0 i 1+x
1+x
2>1
Co już policzysz sobie
28 kwi 21:56
hmmm: co to ma byc? matura za kilka dni
28 kwi 22:06
Ω: hmmm koles.. chodz na solo na inny post. Jedno zadanie "O diamentowy indeks AGH" przy
naszych zdolnosciach dajemy sobie 24h na zrobie tego zadanka (chociaz i tak pewnie nie dasz
rady i sie obejscosz). Wiec wez sie nie odzywaj lepiej.
Dziękuję za pomoc, teraz już rozumiem to zadanie
28 kwi 22:09