Pytanko
Johny: pytanko zaokrąglanie
jak na koncu jest 5 to zaokrąglamy w dół ,ale jak juz jest 0,51 to do góry tak?
28 kwi 21:36
K+K: chyba jak jest już 5 to już w górę ale pewna nie jestem
28 kwi 21:37
28 kwi 21:39
Maryjusz: 5 zawsze w górę
28 kwi 21:39
Lucky: to zależy czy chcesz zaokrąglić do jedności czy dziesiątek?
28 kwi 21:39
Johny: a nie w doł? Bo mam zadanko gdzie zaokrąglaja w doł
28 kwi 21:39
małgosiaw: a do ilu chcesz zaokrąglić?
28 kwi 21:40
Lucky: no właśnie! bo d=to duża różnica jest
28 kwi 21:40
małgosiaw: a do ilu chcesz zaokrąglić?
28 kwi 21:41
bart: 0,49999999999999999999999999999≈0
0,500000000000000000000000000000≈1
28 kwi 21:41
Johny: Następnie rzucamy kością i notujemy y − część całkowitą połowy liczby wyrzuconych oczek
do dziesiątek np
wypadnie 1 to połowa to 0,5 zaokrągalym i mamy 0 czy 1 ?
28 kwi 21:42
małgosiaw: 1
28 kwi 21:43
Johny: a mam 0
28 kwi 21:44
Johny: mam tak y=0,gdy liczba oczek wynosi 1
y=1,gdy liczba oczek wynosu 2 lub 3
y=2, gdy liczba oczek wynosi 4 lub 5
y=3, gdy liczba oczek wynosu 6
i co ja mam mysleć?

tu macie całe zadanko
"Rzucamy trzykrotnie monetą i notujemy liczbę x wyrzuconych orłów.
Następnie rzucamy kością i notujemy y − część całkowitą połowy liczby wyrzuconych oczek.
Oblicz prawdopodobieństwo, że x > y."
28 kwi 21:46
małgosiaw: a jak brzmi tresc zadania?
28 kwi 21:46
Maryjusz: Bo gdy masz 0,5 to część całkowita to jest 0, a część ułamkowa to 5
28 kwi 21:47
Johny: no ale jak mam zaokrąglic liczbę 0,5 to przeciez jest (wg waszych postów) 1.
28 kwi 21:48
Johny: moze błąd w ksiązce
28 kwi 21:50
Maryjusz: Nie masz zaokrąglić, tylko wypisac część całkowitą liczby, czyli po lewej stronie przecinka.
28 kwi 21:52
Johny: juz czaje
28 kwi 21:55