Sprawdzenie układu równań
ClearWhiteLight: Na dwóch fermach było razem 150 owiec. Na pierwszej z tych ferm w ciągu pewnego czasu liczba
owiec zwiększyła się o 20%, ale potem ubyło 6 owiec. Na drugiej fermie w ciągu tego samego
dnia liczba owiec wzrosła o 30%, a potem ubyła 1 owca. Okazało się, że po tym czasie na obu
fermach była jednakowa liczba owiec. Ile było owiec początkowo na każdej fermie?
Proszę o sprawdzenie czy dobrze ułożyłem układ równań.
x + y = 240
(x + 0,2x) − 6 = (y + 0,3y) − 1
Z góry dzięki
28 kwi 21:01
K+K: X+y=150
y=150−x
1,2x−6=1,3yy−1
1,2x−6=1,3*(150−x)−1
1,2x−6=195−1,3x−1
2,5x=200
x=80
y=150−80=70
28 kwi 21:07