t
MARTA: Jak rozwiązać tą nierówność?
| | 1 | |
sin 2x < − |
| x ∊ < 0, 2π> |
| | 2 | |
28 kwi 20:52
małgosia: naszkicuj sobie wykres funkcji sin2x i zobacz w których miejscach wartości będa mniejsze niz
−1/2 ; punkty przecięcia wyznaczysz rowiązując równanie sin2x = − 1/2
28 kwi 20:56
MARTA: no własnie mi nie wychodzi bo mam podane przedziały.... dwa.. i nie wiem dlaczego tak..
28 kwi 21:04
bart: xo=−30o +2k*180o u xo=−150o +2k*180o
mamy 2x wiec:
x=−15+k*180o u x=−75o+k*180o
28 kwi 21:06
bart: | | π | | 5π | |
czyli x∊( |
| +kπ ; |
| +k*π) gdzie k to calkowita liczba |
| | 12 | | 12 | |
28 kwi 21:08
bart: minusy oczywiscie przed tymi wartosciami,, sorry
28 kwi 21:09
MARTA: hmm a w odp mam tak :
| | 7π | | 11π | | 19π | | 23π | |
x ∊ ( |
| , |
| ) ∪ ( |
| , |
| ) |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
28 kwi 21:12
małgosia:

no to jeśli masz podany przedział od 0 do 2π to tym łatwiej. rysujesz wtedy wykresik tylko dla
tego przedziału
28 kwi 21:13
MARTA: mmm to ja zle wykres narysowałam

i dlatego... dziękuję bardzo
28 kwi 21:16
Maryjusz: Narysuj sobie sinx.
| | 1 | | 7π | | 11π | |
W przedziale <0; 2π> sinx jest mniejszy od − |
| w przedziale ( |
| ; |
| )
|
| | 2 | | 6 | | 6 | |
Teraz zauważ, że masz 2x, więc:
| | 7π | | 11π | |
2x = |
| +2kπ v 2x = |
| +2kπ /:2
|
| | 6 | | 6 | |
| | 7π | | 11π | |
x= |
| +kπ v x = |
| +kπ
|
| | 12 | | 12 | |
Podstawiam za k:
| | 7π | | 11π | |
k=0 ⇔ x ∊ ( |
| ; |
| )
|
| | 12 | | 12 | |
| | 19π | | 23π | |
k=1 ⇔ x ∊ ( |
| ; |
| )
|
| | 12 | | 12 | |
Dla k=2 x nie należy już do przedziału.
28 kwi 21:19
MARTA: dziękuje
28 kwi 21:35