PROblem
TOmek: Prawdopodobieństwo:
Czterokrotnie rzucamy koscia do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, ze co najmniej 3 razy wypadła
liczba oczek nie wieksza od 2.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Da się to zrobić nie uzywając metody drzewka
28 kwi 20:46
TOmek: i odrazu pytanie czy mam brać pod uwagę mozwilosc wilosowania "4 razy kostki z oczkami nie
wiekszymi od 2"

? hmm
28 kwi 20:52
K+K: tak
28 kwi 20:54
TOmek: "Da się to zrobić nie uzywając metody drzewka " zrobiłbyś
28 kwi 20:55
K+K: myślę że da ale nie za bardzo wiem jak ruszyć
28 kwi 21:01
TOmek: W
46=1296
i tak myśle jak to dalej skleić W
34=64 (+2 przypadki gdzie przy 4 rzutach wypadly same
jedynki i 2 przypadek ,ze przy 4 rzutach wypadły same 4) no ale nie wychodzi
| | 1 | | 144 | |
wynik mam |
| więc patrzac na te 1296 musi być |
| tylko skąd tu wziac te |
| | 9 | | 1296 | |
144
28 kwi 21:05
TOmek: +2 przypadki gdzie przy 4 rzutach wypadly same jedynki i 2 przypadek ,ze przy 4 rzutach
wypadły samedwójki
28 kwi 21:06
TOmek: chyba nie da sie tego zrobić z kombinatoryki
28 kwi 21:09
K+K: Ω=64=1296 chyba tak
28 kwi 21:12
TOmek: no ale co dalej
28 kwi 21:13
K+K: a może zdarzenie odwrotne że nie wypadną 1 i 2
28 kwi 21:13
TOmek: czyli jak? Ze pozniej odiąć
28 kwi 21:17
K+K: no od omegi to zdarzenie odwrotne i wyjdzie to którego szukamy tylko weź to oblicz
28 kwi 21:18
Vizer: moc Ω=6
4=1296
A−co najmniej 3 razy wypadła liczba oczek nie większa od 2.
Ja mam pewien pomysł
(
,,,)− pierwszy przypadek gdy trzy liczby są nie większe od 2, i jedna większa od dwóch,
czyli tak na pierwszym ustawiamy "1" lub "2" czyli na 2 sposoby itd. do trzeciego miejsca, na
czwartym miejscu możemy umieścić cyfry od 4 do 6 więc jest ich 4, więc pierwsza sytuacja
wygląda tak:
2*2*2*4*4=128( drugi raz *4 bo cyfry mogą się zmieniać)
Drugi przypadek, gdy mamy 4 cyfry mniejsze lub równe 2 więc takich jest 2*2*2*2=16
więc suma:
moc A= 128+16=144
28 kwi 21:18
TOmek: Mistrzu <pokłon>
28 kwi 21:19
K+K: szacun
28 kwi 21:24