liczysz pierwiastki
x+1=0
x=−1
2x−1=0
2x=1
| 1 | ||
x= | ||
| 2 |
| 1 | ||
więc x∊(−∞,−1)u( | ,+∞) | |
| 2 |
3. (x−3)(5−x)>0 czyli:
x−3=0 v x−5=0
x=3 v x= 5
czyli x∊(3,5)
wyjsnienie : rysjesz taki a nie innyw wykres powniewaz znak przy x z najwysza potega jest
ujemny dlatego ramiona skierowane w dól , mozna to okreslic w pamieci lub mnozac prze siebie
nawiasy → = 5x−x2−15+3x=−x2+8x−15 teraz widzisz ze znak jest ujemny przy x2 , nastepnie
rysujesz wykres i patrzysz na znak przy nie nierownosci jezeli byłby ≥ wtedy kółka na
wykresie musza byc zamalowane, a rozwiazaniem byłoby x∊<3,5> . chyba tyle reszte sprobuj sama
, bo na gotowcach to nic sie nie nauczysz