pomocy <33!
banan!: Oblicz wyrazy: a1, a2, a3 i a8 ciągu o wzorze ogólnym an=n(n+1)(n+2)3. Uzasadnij, że każdy
wyraz tego ciągu jest liczbą naturalną.
28 kwi 20:19
uhu: 3 kolejne liczby naturalne są zawsze podzielne przez 3
28 kwi 20:21
banan!: ok

dziękuję.
28 kwi 20:23
banan!: Sprawdź, czy ciąg (bn) jest ciągiem arytmetycznym. Określ monotoniczność tego ciągu.
a) bn=n+1
28 kwi 20:24
banan!: b) bn=n2
28 kwi 20:25
uhu: Podstawiasz 3 liczby i sprawdzasz czy r jest stałe i czy ciąg jest rosnący czy malejący
28 kwi 20:27
banan!: bn=n+1
bn+1=n+1+1=n+2
bn+1−bn=n+2−n+1=3
c. arytmetyczny?
28 kwi 20:31
uhu: bn+1−bn=n+2−n−1=1
28 kwi 20:34
banan!: a to drugie jak mam do kwadratu to przy bn+1 tą 1 stawiam do liczby przy kwadracie czy po
kwadracie: n2+1 czy n2+1 ;>
28 kwi 20:39
uhu: to będzie bn+1 = (n+1)2
28 kwi 20:41
banan!: ok, sory, że takie pytania, ale ja debil jestem z matmy

dzięki wielkie.
28 kwi 20:41
uhu: spoko, jak co pisz
28 kwi 20:42
banan!: masz GG?;> mój 8630013
28 kwi 20:42