mogłby mi ktoś to wytłumaczyć >?
roman: Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej liczbę jej dzielników będących liczbami
naturalnymi. Wobec tego f(150) jest równe:
>?
nie wiem nawet od czego zacząć ....
bardzo proszę ....
28 kwi 19:51
roman: zadanie drugie
może ktoś to rozpisać bo nie wiem skąd to się wzięło..
jeden przez dwa do 172 = jeden przez cztery do 86 ...
przepraszam za taki zapis ale inaczej nie umiem ....
28 kwi 19:59
Mamba: ad. zad.2
bo 4=22, więc 486=22*86=2172 tylko wszystko pdo kreską, bo to ułamek z tego co
napisałeś
28 kwi 20:02
roman: aha ok dziękii
28 kwi 20:10
Eta:
zad*1/
Kazdą liczbę naturalną można zapisać :
n= p1s1*p2s2* ....... * pksk
gdzie: p1, p2, ...., pk −−−− liczby pierwsze
s1, s2, ....., sk −−− wykładniki naturalne
liczna wszystkich dzielników naturalnych liczby n wraz z dzielnikiem 1 i n
wyraża się wzorem: ( s1+1)*(s2+1)*.......*(sk+1)
zatem: 150 = 2*3*5*5 = 21*31*52
to liczba dzielników liczby 150 jest równa:
(1+1)*(1+1)*(2+1)= 2*2*3= 12
f(150)= 12
dzielniki liczby 150: 1,2,3,5,6,10,15,25,30,50,75,150 −−−− jest ich 12
28 kwi 21:36
roman: ładnie wytłumaczone dzieki
29 kwi 09:16