maturka ;p
maniek89: Dany jest trapez równoramienny ABCD o podstawach długosci AB 12 CD dlugosci 8 i ramieniu
długosci 6. przedłuzenia ramion AD i CB przecinaja sie w punkcie S. Długosc odcinka AS jest
rowna? W odp jest 12 ale jak to rozwiazać?
28 kwi 19:39
abc: AS jest równe 12? czy DS?
28 kwi 19:44
maniek89: sorki AS jest 18 a DS bedzie 12
28 kwi 19:46
K+K:

12x=8x+48
4x=48 /: 4
x=12
28 kwi 19:47
abc: to ze stosunków boków: DS/8 = DS+6/12 z tego DS=12, a AS=12+6=18.
Jak narysujesz, to będzie dobrze widać. Pozdrawiam
28 kwi 19:48
maniek89: dzieki
28 kwi 19:48
K+K: z drugimi danymi podobnie się robi
28 kwi 19:49