w
MARTA: Rozwiąż równania:
a
2x − 5 = 25x − a w zależności od parametru a.
Prosiłabym o rozwiązanie gdyż coś pokręciłam i nie wiem gdzie

Z góry dziękuję
28 kwi 19:28
abc: a2x − 25x = 5 − a
x(a−5)(a+5)=5−a
1)a−5=0 ⇔ a=5
0x=0 tożsamość
2)a+5=0 ⇔ a=−5
0x=10 sprzeczność
3) a jest różne od 5 i różne od −5 wtedy możesz podzielić i po uproszczeniu
x=−1/a+5 jedno rozwiązanie
28 kwi 19:32
bart: a
2x−25x=5−a
x(a
2−25)=5−a
| | 5−a | |
a= |
| nie pomyslilas gdzie minusa z plusem?  |
| | (a−5)(a+5) | |
dla
a=5 lub a=−5 − 0 rozw
dla a∊R\{−5,5} 1 rozw
28 kwi 19:34
MARTA: dziękuje
28 kwi 19:37
abc: bart: dla a=5 równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań
28 kwi 19:38