pomocy
magdalena45: na ile sposobów przedszkolanka moze rozdzielic 8 roznych zabawek miedzy jacka i agatke jesli
kazde z nich dostanie tyle samo zabawek?
28 kwi 19:26
K+K: 1680
28 kwi 19:28
magdalena45: nie bo w odpowiedziach jest 70
28 kwi 19:29
Rivi: Nie do końca
8*7*6*5 różnych zabawek może dostać jedno z dzieci (dlatego *2, bo może być na odwrót) i to
| | | |
podzielić na możliwe ustawienia tych zabawek (4*3*2) |
| |
| | | |
28 kwi 19:31
K+K: to nie mam pojęcia..
28 kwi 19:31
Rivi: jak 70, to bez tego *2
28 kwi 19:32
TOmek: | | 5*6*7*8 | |
jacek moze dostać C48=U{8!}{4!*4!)= |
| =70 |
| | 1*2*3*4 | |
4
C
8 bo każdy dostanie po 4 zabawki z 8 więc liczę ile jest takich sposobow
28 kwi 19:33
TOmek: jacek moze dostac −> tu źle napisałem, ale na koncu mam poprawnie
28 kwi 19:33
Rivi: Nie lubię takich zadań... są niesprecyzowane
28 kwi 19:33
magdalena45: Dziękuje bardzo
28 kwi 19:34
jamarta: Oblicz na ile sposobów można rozdać 4 lalki 4 dziewczynkom .
17 sty 13:41