Jak to zrobić???
Filip: BARDZO PROSZĘ POMÓŻCIE MI

na wykonanie krytego pudełka tekturowego w kształcie prostopadłościanu o objętości 1000cm
3
zużyto 700cm
2 tektury. wyznacz długości krawędzi tego pudełka wychodzących z jednego
wierzchołka , wiedząc, że tworzą one ciąg geometryczny.

?
28 kwi 19:14
Kejt:
abc=1 000
2ab+2ac+2bc=700
b2=ac
28 kwi 19:16
Kejt: ac=b2
do pierwszego:
b*b2=1 000
b=10
więc dalej:
ac=100
20a+2*100+20c=700
dalej chyba dasz radę?
28 kwi 19:23
Kejt: a właściwie mogę policzyć..
ac=100
20a+2*100+20c=700
20a+200+20c=700
20a+20c=500
a+c=25
a=25−c
c(25−c)=100
25c−c
2=100
−c
2+25c−100=0
Δ=...
pamiętaj, że a,b,c>0
dalej mi się nie chce
28 kwi 19:30