sas
aa: Jak znaleźć pierwiastek tego wielomianu?
W(x) = −4 x3 −2 x2 +1
28 kwi 19:09
Mati: −2x2(2x+1) +1=0
28 kwi 19:12
Kuba: szukając pierwiastka z TW. o pierwiastkach wymiernych
szukamy "na pałę" i znajduemy p1=1/2
w(1/2)=−−1/2−1/2+1=0
Dzielimy niestety pisemnie(bo nie wiem czy schematem hornera można gdy pierwiastek jest
wymierny, wydaje mi się że nie i tak pewnie jest).
28 kwi 19:16
aa: ?
28 kwi 19:17
aa: aaaha dzieki
28 kwi 19:18
Rivi: | | | |
Mati, ale to nie jest postać iloczynowa, więc wiele nie da. |
| |
| | | |
na tej zasadzie znalazłem pierwiastek
12 dzielimy przez (x−
12) i mamy równanie
kwadratowe.
28 kwi 19:19