próbowałem już chyba wszystkiego i nic
gregor: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna o długości k tworzy z płaszczyzną
podstawy kąt o mierze 45 stopni. Oblicz wysokość ściany bocznej.
28 kwi 19:02
K+K: masz odp

bo wyszło mi H
√3 i nie wiem czy dobrze
28 kwi 19:06
gregor: A możesz mi napisać jak do tego doszedłeś(doszłaś)?
28 kwi 19:12
K+K:

H=a
√2
z twierdzenia pitagorasa
(H
√2)
2+H
2=h
2
3H
2=h
2
h=H
√2
28 kwi 19:20
gregor: wydaje mi się że H√3 ale to chyba literówka Dzięki
28 kwi 19:32
K+K: tak
28 kwi 19:34
gregor: i jeszcze mała poprawka cos 45=√2/2
28 kwi 19:58