Prosze o rozwiązanie poniższego zadania, jeśli to możliwe:
sprd123: Witam!
Prosze o rozwiązanie poniższego zadania, jeśli to możliwe:
Pole trójkąta ABC = 27cm
Oblicz długość boku BC tego trójkąta, wiedząc że:
|AB| = 6, |AC| = 10, i że kąt między nimi jest ostry.
Prosze o dokładnie rozpisanie co i jak, gdyż jutro mam sprawdzian a jestem zielony póki co.
Pozdrawiam!
28 kwi 18:47
sprd123: Nikt nic nie wie?
28 kwi 18:54
ICSP: Myślisz że w 7 minut już dostaniesz gotowe rozwiązanie?
28 kwi 18:55
K+K: masz odp do tego
28 kwi 18:55
Kuba:

Pole
ABC=1/2*60*sina
27==1/2*60*sina
sina=27/30
cos
2a=1−729/900
cos
2a=171/900
cosa=
√171/30
c
2=100+36−120*
√171/30
c
2=136−4
√171
c=
√136−4√171=2
√34−√171
28 kwi 18:56
Rivi:

| | | |
1. h ze wzoru na pole trójkąta |
| |
| | | |
4. Szukany bok BC z pitagorasa
28 kwi 18:57
sprd123: ok dziękuje.
A możesz mi jeszcze napisać co i jak tutaj jest?
a mianowicie:
Pole ABC = 1/2 x 60 x sin a − dlaczego x 60 i x sina ?
cos
2a = 1−729/900 − dlaczego i co to jest wgl.?

I to poniżej to już wgl. magia.
28 kwi 18:58
ICSP: POdstawy rozszerzenia. Twierdzenie cosinusów a wcześniej wzór na pole trókąta:
P = U{1]{2}absinα gdzie α jest kątem zawartym między bokami ab.
28 kwi 18:59
Rivi: Kuba, masz dobrze, dobry wynik, taki jak u mnie, ale chyba jednak mój sposób łatwiejszy dla
niego
28 kwi 19:01
sprd123: Rivi a mógłbys to mi rozpisać?
28 kwi 19:01
Kuba: no fakt twój sposób jest lepszy :S
28 kwi 19:03
Rivi: | | | |
1. P=12*a*h=12*6*h=27 h=9 |
| |
| | | |
| | | |
4. IBCI2=92+(6−√19)2=81+36−12√19+19=136−12√19 |
| |
| | | |
IBCI=
√136−12√19=2
√34−3√19
28 kwi 19:07
Rivi: | | | |
1. P=12*a*h=12*6*h=27 h=9 |
| |
| | | |
| | | |
4. IBCI2=92+(6−√19)2=81+36−12√19+19=136−12√19 |
| |
| | | |
IBCI=
√136−12√19=2
√34−3√19
28 kwi 19:07
Rivi: | | | |
1. P=12*a*h=12*6*h=27 h=9 |
| |
| | | |
| | | |
4. IBCI2=92+(6−√19)2=81+36−12√19+19=136−12√19 |
| |
| | | |
IBCI=
√136−12√19=2
√34−3√19
28 kwi 19:07
sprd123: ale jednak inne rozwiązanie niż u Kuby?
28 kwi 19:09
Rivi: To samo, √171=3√19
28 kwi 19:11
Kuba: bo ja nie wyciągnąłem pierwiasstka 9*19=171 czyli tak jak u mnie
28 kwi 19:11
sprd123: ahaaa.
Dziękuje Wam bardzo. Mam nadzieję, że jutro dam sobię z tym radę.
28 kwi 19:12
sprd123: Jeszcz nie kumam jednego.
W drugim punkcie jak Ty to policzyles ze wzoru pitagorasa?
Przecież wzór jest a2+b2=c2 ?
28 kwi 19:22
Rivi: a2+b2=c2
a2=c2−b2
28 kwi 19:25
sprd123: dobra już kumam. To poprostu przekształcenie. Debil ze mnie xD
28 kwi 19:25
sprd123: Słuchaj, a nie powinno tam być 81+36+12{19}? Bo masz tam minus 12{19} a nie powinno byc plus?
Bo wg. wzoru skróconego mnozenia:
(a−b)2 = a2 − 2ab + b2 a więc:
|BC|2 = (6− √19)2 +92 = 81 + 36 −2(−6√19) +36 = 81 +36 + 12√19 + 19= 136 + 12{19} ?
28 kwi 19:40
Rivi: nie, nie, nie. a=6 b=
√19, bez minusa. Tak mógłbyś podstawiać do (a+b)
2, gdzie a=6 b=−
√19
28 kwi 19:45
sprd123: aha rozumiem .

No widzicee, ja cienki jestem
28 kwi 19:47