easy
roman: przed podwyzszka cena czekolady i batonika byl;a jednakowa . cene czekolady podniesiono o 5% ,
| | 1 | |
a za batonik trzeba zaplacic o |
| wiecej . zatem za dwa batoniki i dwie czekolady trzeba |
| | 4 | |
zaplacic >

ja robie tak
x=y
| | 105 | |
x+5%x po podwyzce == |
| x
|
| | 100 | |
| | 125 | |
y+25%y po podwyzce == |
| y
|
| | 100 | |
no i nie wiem czy db ulozylem ten ulkad bo teraz nie wiem czy chodzi o to ze do tych 5−ciu
procent od czekolady trzeba by dodac jeszcze te 25 % >?
28 kwi 18:41
ICSP: x − cena czekolady i batnonika
x+x+x+x − cena wszystkiego przed podwyżką = 4x
1,05x − cena czekolady po podwyżce
1,25x − cena batonika po podwyżce
1,05x + 1,05x + 1,25x + 1,25x − cena wszystkiego po podwyżce = 4,6x. I teraz nie jestem wstanie
dalej pomóc bo nie za bardzo treść jest czytelna.
28 kwi 18:53
roman: zatem za dwa batoniki i dwie czekolady trzeba zapłacic >?
ile ?
28 kwi 18:54
roman: a moje założenie ze
x=y jest poprawne >?
28 kwi 18:55
roman: a moje założenie ze
x=y jest poprawne >?
28 kwi 18:55
roman: a moje założenie ze
x=y jest poprawne >?
28 kwi 18:55
ICSP: o ile więcej trzeba zapłacić?
ile wiecej trzeba zapłacić?
28 kwi 18:56
:o: jeśli x =y to w drugim równaniu możesz napisac x+25%x
28 kwi 18:56
roman: Zatem za dwa batoniki i dwie czekolady trzeba teraz zapłacic ....
w ten sposob
28 kwi 18:57
roman: aha
28 kwi 18:58
ICSP: trzeba zapłacić 4,6x gdzie x jest początkową ceną batonika lub czekolady. Drogi ten batonik
swoją drogą.
28 kwi 18:58
roman: heh ... no to jak tak samo obliczylem swoim sposobem jak Ty tylko ze nei ma takiej odpowiedzi
...
28 kwi 18:59
ICSP: a jakie są odpowiedzi?
28 kwi 19:00
roman: sa
a) 30 %
b) 60 %
c) 15 %
d) 45 %
28 kwi 19:00
ICSP: | 4,6x−4x | |
| − 100% = 15% − o tyle wzrosła cena. Jednak polecenie nie jest do końca dla mnie |
| 4x | |
zrozumiałe i dlatego domyślam się że o to właśnie chodzi.
28 kwi 19:02
ICSP: i nie minus 100% tylko razy 100%
28 kwi 19:02
roman: no dla mnie tez ale dzięki za rozwiazanie
28 kwi 19:04