Funkcja równoległa i prostopadła
Tomek: Funkcja równoległa i prostopadła. Witam! Proszę o pomoc w tym zadaniu. Napisz równanie prostej
AB jeśli A(−1,2), B(−4,−1) Napisz równanie prostej równoległej i prostopadłej do AB
przechodzącej przez punkt C(2,−3) Z góry dzięki za pomoc w rozwiązaniu.
28 kwi 17:54
K+K: podstaw punkty do wzoru y=ax+b i zepnij w układ i rozwiąż następnie w zależności od
współczynnika kierunkowego i wyznacz współczynniki prostej prostopadłej i równoległej i
podstaw do powyższego wzoru razem z punktem C
28 kwi 17:56
Tomek: Czy mógłbyś podstawic i wytłumaczyć co i jak? Był bym bardzo wdzięczny.
28 kwi 18:00
Tomek: Napisze ktoś rozwiązanie?
28 kwi 18:04
K+K: −1=2a+b
−1= −4a+b
wyprowadzasz z jednego b i wstawiasz do drugiego
b= −1 −2a
−1= −4a −1−2a
a=0
b= −1
y= −1 − funkcja stała
równoległa będzie każda funkcja stała a prostopadła x= − 3 ale wydaje mi się że coś jest źle
28 kwi 18:11