prosze o pomoc
agnieszka: przedstaw w postaci iloczynowej trójmian kwadratowy:
a) f(x)= −3x2 − 7x + 2
b) f(x)= −4x2 + 12x − 36
c) f(x)= 12x2 + 114x − 3
przedstaw w postaci kanonicznej trójmian kwadratowy:
a) f(x)= −10x2 + x − 25
b) f(x)= −5x2 − 5x −2
c) f(x)= 12x2 + √6x+ 56
28 kwi 17:43
agnieszka: pomoze mi ktos z tym?
28 kwi 17:51
Kejt: na początek w 1. oblicz miejsca zerowe.
28 kwi 17:53
agnieszka: 0=−10x2+x−25 /+10x2
10x2=x−25 /−x
10x2 −x=25
i co dalej
28 kwi 17:58
agnieszka: pomozesz mi?
28 kwi 17:59
Kejt: to nie są miejsca zerowe.. deltą..
28 kwi 18:00
agnieszka: | | 2 | | 80 | |
a) Δ=b2−4ac= 12−4*(−10)*(− |
| )=1+40*(−25)=1− |
| =1−16=−15
|
| | 5 | | 5 | |
28 kwi 18:03
agnieszka: b) Δ=b2−4ac=(−5)2−4*(−5)*(−2)=25+20*(−2)=25−40=−15
28 kwi 18:05
Kejt: powiedziałam w pierwszym.. ech. dobrze, możemy zacząć od tego.
potrzebujemy współrzędnych wierzchołka tej paraboli:
potem podstawiasz do tego:
f(x)=a(x−p)
2+q
i to tyle..
28 kwi 18:07
agnieszka: c) Δ=b2−4ac=√62−4*12*56=√36−48*56=6−2936=6−4856=−4256
28 kwi 18:10
Kejt: c) jest źle.
28 kwi 18:14
agnieszka: | | −1 | | −1 | | 1 | |
p= |
| = |
| = |
|
|
| | 2*(−10) | | −20 | | 20 | |
| | 15 | | 15 | | 15 | |
q= |
| = |
| =− |
| |
| | 4*(−10) | | −40 | | 40 | |
28 kwi 18:15
Kejt: p jest ok, a q możesz skrócić.
28 kwi 18:16
agnieszka: c) Δ=b2−4ac=√62−4*12*56=√36−48*56=6−2406=
28 kwi 18:17
agnieszka: =6−40=−34
28 kwi 18:18
agnieszka: q=38 ?
28 kwi 18:19
agnieszka: f(x)=a(x−p)2+q
f(x)=−10(x−120)2−38
28 kwi 18:22
Kejt: jest ok.
28 kwi 18:24
agnieszka: | | 5 | | 5 | | 1 | |
b) p= |
| = |
| = − |
|
|
| | 2*(−5) | | (−10) | | 2 | |
| | 15 | | 15 | | 3 | |
q= |
| = |
| = − |
| |
| | 4*(−5) | | −20 | | 4 | |
28 kwi 18:28
agnieszka: | | 34 | | 17 | |
q= |
| =U{34}}{48}= |
| |
| | 4*12 | | 24 | |
28 kwi 18:34
Kejt: z p nie da się już nic zrobić. podstaw to tak jak jest.
28 kwi 18:36
agnieszka: b)f(x)=a(x−p)
2+q
f(x)=−5(x+
12)
2−
34
c)f(x)=a(x−p)
2+q
| | √6 | | 17 | |
f(x)=12(x− |
| )2+ |
| |
| | 24 | | 24 | |
28 kwi 18:39
agnieszka: dobrze?
28 kwi 18:39
Kejt: przy c) pomyliłaś znak..
28 kwi 18:40
agnieszka: | | √6 | | 17 | |
tak widze własnie...f(x)=12(x+ |
| )2− |
| |
| | 24 | | 24 | |
28 kwi 18:42
Kejt: znów
28 kwi 18:42
agnieszka: | | 17 | |
kurcze znowu zle napisałam  przy |
| ma byc + |
| | 24 | |
28 kwi 18:42
agnieszka: no ale tam w nawiasie dobrze bo +
28 kwi 18:43
Kejt: | | 17 | |
tak, jeśli przy |
| jest plus to jest ok  |
| | 24 | |
28 kwi 18:43
agnieszka: no to teraz iloczynowa
28 kwi 18:44
Kejt:
do iloczynowej:
gdy Δ>0 to f(x)=a(x−x1)(x−x2)
gdy Δ=0 to f(x)=a(a−x)2
gdy Δ<0 to x∊∅
28 kwi 18:46
Kejt: ups.. tam ma być
f(x)=a(x−x1)2
28 kwi 18:46
agnieszka: a) f(x)= −3x2 − 7x + 2
Δ=b2−4ac=49+12*2=49+24=73
b) f(x)= −4x2 + 12x − 36
Δ=144+16*(−36)=144−576=−432
28 kwi 18:49
agnieszka: | | 1 | | 1 | |
c) f(x)= |
| x2 + 1 |
| x − 3
|
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 25 | | 1 | | 1 | |
Δ=1 |
| 2−4* |
| *(−3)= 254−2*(−3)= |
| +6=6 |
| +6=12 |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
28 kwi 18:53
Kejt: nie podniosłaś mianownika do kwadratu..
28 kwi 18:59
agnieszka: | | −b | | 7 | | 7 | | 1 | |
a) p= |
| =U{7}{2*(−3)= |
| =− |
| =−1 |
|
|
| | 2a | | −6 | | 6 | | 6 | |
| | −Δ | | −73 | | −73 | | 1 | |
q= |
| = |
| = |
| =6 |
| |
| | 4a | | 4*(−3) | | −12 | | 12 | |
28 kwi 19:00
Kejt: po co liczysz wierzchołek?
miejsca zerowe!
28 kwi 19:01
agnieszka: c)
| | 1 | | 1 | | 25 | | 9 | | 9 | |
1 |
| 2−4* |
| *(−3)= |
| +6=1 |
| +6=7 |
| |
| | 4 | | 2 | | 16 | | 16 | | 16 | |
28 kwi 19:03
Kejt: w c) zamień na ułamek niewłaściwy.
28 kwi 19:03
agnieszka: a)
| | 7−8,54 | | −1,54 | | 1,54 | |
x1= |
| = |
| = |
|
|
| | −6 | | −6 | | 6 | |
| | 7+8,54 | | 15,54 | |
x2= |
| = |
| =−2,59 |
| | −6 | | −6 | |
28 kwi 19:08
Kejt: nie przybliżaj.. zostaw z pierwiastkiem.
28 kwi 19:10
agnieszka: nie umiem zrobic ułamka niewlasciwego
28 kwi 19:10
Kejt: może na przykładzie:
licznik: 5*6+3=30+3=33
mianownik: 5
czyli:
dasz radę?
28 kwi 19:12
28 kwi 19:16
Kejt: co zrobiłaś w liczniku w x2? skąd się tam mnożenie wzięło?
28 kwi 19:17
agnieszka: | | 1 | | 1 | |
c) f(x)= |
| x2 + 1 |
| x − 3
|
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 25 | |
Δ=1 |
| 2−4* |
| *(−3)=542−4* |
| *(−3)= |
| +6=
|
| | 4 | | 2 | | 2 | | 16 | |
28 kwi 19:20
agnieszka: niewiem
28 kwi 19:21
Kejt: c) jest ok.
28 kwi 19:21
agnieszka: i co teraz?
28 kwi 19:23
Kejt:
1. Nie policzyłaś wszystkich miejsc zerowych
2. podstaw do postaci iloczynowej
28 kwi 19:24
agnieszka: w przykladzie a nie umiem
28 kwi 19:26
Kejt: policzyłaś je.. heh. tylko one takie syfiaste po prostu są.. tzn. jeszcze to mnożenie musisz
poprawić..
28 kwi 19:32
agnieszka: b)
| | −12−√−432 | | −12−√−432 | | 12−√−432 | |
x1= |
| = |
| = |
|
|
| | 2*(−4) | | −8 | | 8 | |
| | −12+√−432 | | 12−√−432 | |
x2= |
| = |
| |
| | −8 | | 8 | |
28 kwi 19:34
28 kwi 19:36
agnieszka: to bylo a
28 kwi 19:37
Kejt: b) jest źle.. spójrz na mój post z 18:46
28 kwi 19:38
agnieszka: Kejt:
do iloczynowej:
gdy Δ>0 to f(x)=a(x−x1)(x−x2)
gdy Δ=0 to f(x)=a(a−x)2
gdy Δ<0 to x∊∅
28 kwi 18:46
Kejt: ups.. tam ma być
f(x)=a(x−x1)2
który?
28 kwi 19:41
Kejt: konkretnie to: gdy Δ<0 to x∊∅
28 kwi 19:43
agnieszka: ah no tak w niema miejsc zerowychΔ<0 x≠∅
28 kwi 19:44
agnieszka: debil ze mnie
28 kwi 19:44
agnieszka: czyli to jest rozwiązanie dla b?
28 kwi 19:45
Kuba: *debilka (jestem za pełnym równouprawnieniem)
28 kwi 19:46
Kejt: tak b) nie ma miejsc zerowych.
28 kwi 19:54
agnieszka: c) Δ>0
| | −114−√121/16 | | 114−√121/16 | |
x1= |
| =− |
|
|
| | 2*12 | | 1 | |
| | −114+√121/16 | | 114+√121/16 | |
x2= |
| = − |
| |
| | 1 | | 1 | |
28 kwi 19:55
Kejt: | | 121 | |
ale ze |
| da się pierwiastek wyciągnąć  |
| | 16 | |
28 kwi 19:56
28 kwi 20:00
28 kwi 20:08
agnieszka: a)f(x)=a(x−x
1)(x−x
2)
| | 7−√73 | | 7+√73 | |
f(x)=−3(x+ |
| )(x+ |
| )
|
| | 6 | | 6 | |
b) Δ<0 to x≠∅
c)f(x)=a(x−x
1)(x−x
2)
| | 114−1116 | | 114+1116 | |
f(x)=12(x+ |
| )(x+ |
| ) |
| | 1 | | 1 | |
28 kwi 20:18
28 kwi 20:19
28 kwi 20:29
Kejt: ale ej.. tych ułamków w a) nie da się dodać?
28 kwi 20:40
agnieszka: ale to chyba ma miec postac iloczynowa czyli taka
28 kwi 20:46
Kejt:
w dodatku tam jest 1 w mianowniku..więc po co cały ułamek?
28 kwi 20:48
agnieszka: no to to jest przykład c i dodałam powyzej
28 kwi 20:49
agnieszka: post z 20:29
28 kwi 20:50
agnieszka: c) f(x)=12(x−124)(x+124)
28 kwi 20:51
agnieszka: o teraz powinno byc dobrze
28 kwi 20:52
Kejt: ach.. to c) jest.. czas ubrać okulary..
ale..
| | 1 | | 11 | | 5 | | 11 | | 20 | | 11 | | 21 | | 5 | |
1 |
| + |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| =1 |
| |
| | 4 | | 16 | | 4 | | 16 | | 16 | | 16 | | 16 | | 16 | |
chyba, że to ja się gdzieś walnęłam..
28 kwi 21:13
Kejt: a tak poza tym to źle wyłączyłaś minus..
28 kwi 21:15
agnieszka: nie rozumiem cie..wczesniej napisałas ze zle licze a teraz sama zle liczysz. ja juz sie
pogubiłam. zobacz w post z godz 19:56
28 kwi 21:20
Kejt: ja już idę.. dobranoc. mam nadzieję, że sobie poradzisz dalej..
28 kwi 21:20
agnieszka: dobranoc
28 kwi 21:21
agnieszka: f(x)=12(x+4)(x−124)
28 kwi 21:37
Ten tam: Przepraszam, ale jeżeli delta jest ujemna, to jest sens robić dalsze obliczenia?
29 kwi 05:29